Fazla Kilo Neden Zararlıdır?
Aşırı vücut yağı, kemikler ve organlar üzerindeki yükü artırır ve hormonlarda ve metabolizmada değişikliklere neden olur. Vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olan kişiler obez olarak sınıflandırılır.
Fazla kilo bir görünüm sorunu değildir; tıbbi bir problemdir. Fazla kilo, bir kişinin vücut yağının sağlıksız dağılımına sahip olduğu bir durumdur.
Aşırı vücut yağı, kemikler ve organlar üzerindeki yükü artırır ve hormonlarda ve metabolizmada değişikliklere neden olur. Vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olan kişiler obez olarak sınıflandırılır.
Obezite, kişinin sağlığını ciddi şekilde etkiler ve kalp hastalığı, diyabet, uyku apnesi gibi birçok soruna yol açar. Ayrıca ruh halini, enerji seviyesini, nefes almayı, sağlıklı uykuyu ve eklemleri etkiler.
Vücudunuzda ideal kilodan birkaç kilo fazla olması fazla kilolu olmak değildir. Ancak insanlar buna ayak uydurduğunda, gerekenden daha fazla kalori alma düzeni vücutlarında yağ birikmesine neden olabilir. Vücudumuz bir doyma noktasına ulaşır ve bunun fazlası vücutta olumsuz etkiler yaratır. Obezite, kiloya bağlı sağlık sorunları geliştirme riski daha yüksek olanlar için kullanılan kelimedir.
İnsanlar Neden Fazla Kilolu Veya Obez Olurlar?
Vücut ağırlığındaki artış genetik, metabolik, davranışsal ve hormonal etkilerle ilişkilidir. Gerekenden fazla kalori tüketmek ve kalorileri normal günlük aktiviteler ve egzersizlerle yakmamak yağ depolanmasına yol açar.
Yaşam tarzı seçimleri
Daha fazla kalori içeren sağlıksız bir diyet uygulamak vücut ağırlığını artıran faktörlerden biridir. Alkol ve diğer yüksek kalorili içeceklerden elde edilen sıvı kaloriler de obezitenin bir başka nedenidir.
Hareketsiz yaşam tarzı
Hareketsiz bir yaşam tarzında, kişi ihtiyacından daha fazla kalori alır ve yakamaz. Bilgisayar, cep telefonu ve televizyon karşısında daha fazla zaman geçirmek de kilo alımını artırır.
Sağlık koşulları
Bazı durumlarda kilo alımınız, Yetersiz tiroid, Cushing sendromu, Stres ve düşük ruh hali gibi altta yatan sağlık koşullarından kaynaklanıyor olabilir. Buradaki bu kilo alımı, minimum aktivite ve doğru beslenme ile yönetilebilir.
Yaş
Hormon seviyesindeki değişim ve daha az aktif bir yaşam tarzı vücut ağırlığını artırır. Riskler yetişkinler için çocuklardan daha fazladır. Daha az aktif bir yaşam metabolizmayı yavaşlatır ve böylece yağ birikiminin önünü açar.
Fazla Kilolu Veya Obez Olmanın Sağlık Riskleri
Obezite, birçok sağlık durumu ve ciddi hastalık riskini artırarak hem zihni hem de bedeni etkileyerek yaşam kalitesini etkiler.
Fazla kilo ile ilişkili sağlık sorunları:
#1 Artrit
Fazla vücut ağırlığı eklemlerde aşınma ve yıpranmaya neden olur ve artrite yol açar. Artrit, obez kişiler arasında yaygındır.
#2 Blount Hastalığı
Alt bacaklardaki kemik deformitesine Blount hastalığı denir. Kemiklerin içe dönmesi zamanla kötüleşir. Bu, çocuklar ve gençler arasında daha yaygındır.
#3 Uyku Apnesi
Uyku apnesi, obez çocuklar ve yetişkinler için önemli bir sorundur. İnsanların uyurken geçici olarak nefeslerinin durması ve kalp sorunlarına yol açması durumudur. İnsanları yorgun hissettirir ve konsantre olma ve öğrenme yeteneklerini azaltır.
#4 Yüksek Tansiyon
Yüksek tansiyon, kalbi zorlayan bir durumdur. Arterler ve kalp daha fazla strese maruz kalır ve kalp krizi ve ilgili sorunlara yol açar. Yüksek tansiyon ayrıca hipertansiyon olarak da adlandırılır ve obez gençlerde daha sık görülür.
#5 Yüksek Kolesterol
Kandaki yüksek kolesterol, düşük HDL ve yüksek trigliserit seviyeleri, anormal kan lipid seviyelerinin bir göstergesidir. Kalp krizi ve felç riskini artıracaktır. Kişi yaşlandıkça, risk şansı daha fazladır.
#6 Yağlı karaciğer
Karaciğerde yağ birikmesi işlevini azaltır. Yara izi, iltihaplanma ve kalıcı karaciğer hasarına yol açar.
#7 Safra Taşları
Safra tuzları biriktiğinde safra kesesinde safra taşları oluşur. Safra tuzları sertleşir ve taş olur. Bu taşlar ağrıya neden olur ve bunları çıkarmak için ameliyat gerekir.
#8 Diyabet ve insülin direnci
Vücutta fazla yağ olduğunda, insülin daha az etkili hale gelir ve glikozun enerjiye dönüşme hızı azalır. Normal kan şekerini korumak için daha fazla insüline ihtiyacımız vardır.
#9 Depresyon
Depresyon, insanların düşük benlik saygısına sahip olduğu zihinsel bir durumdur. Obez insanlar depresyondan muzdarip olabilir ve genellikle toplumdan rahatsızlık duyabilirler.
Sağlık Riskleri Nasıl Önlenir Ve Vücut Ağırlığı Nasıl Azaltılır?
Daha fazla aktivite, egzersiz ve sağlıklı bir diyetle sağlıklı bir yaşam tarzı izleyerek vücut ağırlığımızı azaltabiliriz.
1. Düzenli egzersiz
Vücut ağırlığını azaltmanın ilk adımı olarak yürüyüşle başlayın. Süreyi kademeli olarak günde 30 dakikadan 60 dakikaya çıkarın. Kendinizi yavaş yürüyüşten hızlı yürüyüşe yükseltin ve daha sonraki bir aşamada yüzmeyi ve koşu yapmayı deneyebilirsiniz.
Obez kişilerin kilo alımını önlemek için her gün 30 – 60 dakika aktiviteye ihtiyacı vardır.
Vücut ağırlığını azaltmak için orta ila yoğun fiziksel aktivite yapmaları gerekir.
Zindeliği ve dayanıklılığı artırmak için egzersiz süresini kademeli olarak artırın.
Aerobik egzersizler kalori yakmanın en etkili yoludur. Aerobik egzersizler metabolizmanızı artırır ve aşırı vücut yağını azaltır.
Aktivitenizi ve yaktığınız kalorileri takip etmek için bir adımsayar takın.
2. Sağlıklı beslenme planı
Egzersizle birlikte sağlıklı bir diyet yemek, vücut ağırlığınızı sağlıklı bir şekilde azaltmanın en iyi yoludur.
Yüksek kalorili yiyeceklerden kaçının ve daha düşük kalorili yiyecekler tüketin. Daha fazla sebze, meyve ve tam tahıl yiyin. Alkol ve tatlıları sınırlamak kilo kaybı için bir zorunluluktur. Atıştırmalıklarınızı sınırlayın ve üç normal öğün yiyin. Tatlıları ve yüksek kalorili yiyecekleri günde sadece bir kez tüketmek ya da hiç tüketmemek gerekir. Bu, uzun vadede motive olmanıza ve aşırı kilolu olmanın sağlık riskinden kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Kilo verme diyetinin herkes için aynı şekilde çalışacağının garantisi yoktur. Bu nedenle, eksiksiz bir kilo verme diyet planı için bir diyetisyene danışabilirsiniz. Diyetisyenler aktivitenizi ve yiyecek alımınızı değerlendirecek ve bir diyet çizelgesi yazacaktır. Ya da Biorezonans yöntemini deneyerek glisemik endeksi yüksek ve bağımlılık yaratan besinlerin frekanslarının silinmesi yöntemiyle sağlıklı bir beslenme planı oluşturarak uzun vadede kilo kaybı yaşayabilirsiniz.
Mora terapi beslenme protokolüne uyduğunuzda ve rafine ve işlenmiş gıda ve karbonhidratlar yerine sebze, meyve ve et ürünleri ile beslendiğinizde hem insülin direnciniz kırılacak hem de kilo kaybı
Şeker ve tuz tüketimini sınırlayın. Daha az yağ tüketin ve yemeğe daha fazla protein kaynağı ekleyin. Fasulye, mercimek, soya ve yağsız et mükemmel protein kaynaklarıdır. Haftada en az iki kez tüketmeye çalışın. Yemek pişirmek için sızma soğuk sıkım zeytinyağını tercih edin.
Biorezonans Terapisi
Kilo kaybı için biorezonans tedavisinin etkinliği %92 dir. Kilo vermek söz konusu olduğunda, biorezonans tedavisi akupunktura benzer şekilde çalışır ve hastalarda fazla kiloları azaltmak için doğal bir iyileşme yöntemi sunar. Bu işlemle ilgilenen bir hasta rahat bir koltukta oturtularak elektrotlarla cihaza bağlanır. Deney tüplerine konmuş yüksek kalorili, besin değeri düşük, rafine karbonhidratlar cihaza konulur ve frekans düzeyinde silme işlemi gerçekleştirilir. Arka arkaya 4 gün ara ile yapılan 3 seans ve uygulanan beslenme protokolü danışanda hem iştah kontrolü sağlıyacak hem de mora ya ait beslenme protokolüne uyum kolaylaşacaktır.
Vücuttaki aşırı kilo, bireyin yaşam kalitesini etkileyebilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kalp rahatsızlıkları ve tip 2 diyabet dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar da aşırı miktarda vücut kütlesi ile ilişkilendirilmiştir. Yaşam tarzı değişiklikleri genellikle fazla kilolardan kurtulmanın ilk adımıdır, ancak birçok insan hayatlarını bu şekilde ayarlamakta zorlanır. Biorezonans seansları kilo verme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilecek, böylece bireye fiziksel aktivitelere katılması için daha fazla enerji sağlayan potansiyel bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. İyi hissetme hali yaratması dışında, iştah kontrolü sağlaması ve vücutta detoks yaratması öne çıkan özellikleridir.
63