Sigarayı Bıraktıktan Sonra Vücutta Oluşan Değişimler nelerdir?
Sigara içtiğinizde sigaradan gelen nikotin bağımlılık yapan bir uyuşturucudur - bu yüzden durdurulması çok zordur. Beyniniz, soluduğunuz nikotine tepki olarak fazladan nikotin reseptörleri geliştirir ve ardından daha fazlasını ister.
Sigara içmek vücudunuzun neredeyse her organına zarar verir ve pasif içicilik yakınlardaki herkes için tehlikelidir. Sigarayı bırakmak, sigara içen kişiye verilen zararın çoğunu geri alabilir ve evdeki sevdiklerinizi de aynı ölçüde olumlu yönde katkısı olacaktır. Şimdi sigarayı bırakmanın vücudunuzda neleri geri getireceğine bakalım.
Beyin
Sigara içtiğinizde sigaradan gelen nikotin bağımlılık yapan bir uyuşturucudur - bu yüzden durdurulması çok zordur. Beyniniz, soluduğunuz nikotine tepki olarak fazladan nikotin reseptörleri geliştirir ve ardından daha fazlasını ister.
Bıraktığınızda yani nikotin arzını kestiğinizde, beyin geri çekilir ve size açlık olarak hissettiğiniz mesajlar gönderir. Ama beyninizi yeniden yapılandırabilirsiniz. Sadece birkaç hafta içinde, bu fazladan nikotin reseptörleri yok olacak ve bu da bırakma planınıza bağlı kalmanızı kolaylaştıracaktır.
Kalbiniz ve Kardiyovasküler Sistem
Sigara içtiğinizde sigara kalbinize ve dolaşım sisteminize birçok yönden saldırır. Kan basıncını yükseltir ve kalbinizi strese sokar, bu da zamanla onu zayıflatabilir ve daha az etkili hale getirebilir. Kanınız kalınlaşır ve yapışkan hale gelir, bu da pompalamayı zorlaştırır.
Ayrıca bacağınızda, akciğerinizde, kalbinizde ve beyninizde kan pıhtısı geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Kan damarı hasarı oluşur ve kalp krizi veya felç riskiniz artar. Aslında, sigara kalp krizi ve kalp hastalığının önde gelen nedenidir.
Ve dahası var. Sigara içmek, kanınızda dolaşan sağlıksız kolesterol ve diğer yağ düzeylerini artırır. Zamanla, bu plak atardamarlarınızın duvarlarını oluşturabilir ve daraltabilir. Bu da normal kan akışını engeller.
Son olarak, soluduğunuz sigara dumanı, kan dolaşımınızdaki oksijenin yerini alan ve kalbinizi daha da fazla zorlayan karbonmonoksit içerir.
Bıraktığınızda ise bu kalp risklerinin çoğu, bır tersine döner. Tansiyonunuz ve kalp atış hızınız neredeyse anında düşmelidir. Kalp krizi riskiniz 24 saat içinde azalır. Kanınız incelir ve pıhtı oluşturma olasılığı azalır ve kalbiniz o kadar çok çalışmak zorunda kalmaz.
Sigarayı bırakmak plakları ortadan kaldıramasa da, kanınızda dolaşan kolesterol ve yağ seviyelerini düşürür ve yeni yağ birikintilerinin oluşumunu yavaşlatırsınız.
Akciğer
Sigara içmek ciğerlerinizde iltihaba neden olur. İlk önce göğsünüzde sıkışma, hırıltı ve nefes darlığı hissetmeniz muhtemeldir. İltihap ilerledikçe, akciğerlerinizde ve solunum yollarınızda kalıcı yara dokusu ve nefes almayı daha da zorlaştırabilecek başka değişiklikler geliştirirsiniz.
Sigara içmek ayrıca, karbondioksit ve oksijenin değiş tokuş edildiği akciğerlerdeki küçük hava keselerini veya alveolleri kalıcı olarak yok eder.
Bu hasar, amfizem adı verilen ve ciddi nefes darlığına ve hatta ölüme neden olan bir akciğer hastalığına yol açar. Sigara içmek aynı zamanda akciğer kanseri için en büyük risk faktörüdür.
Yıllarca süren akciğer tahrişi size kronik bir öksürük verebilir. Sigara içmek aynı zamanda kirpiklere veya akciğerleri mukus ve kalıntılardan temizlemek için solunum yollarınızı kaplayan küçük tüylere de zarar verdiğinden, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonları riskinizi de artırır.
Amfizem için bir tedavi yoktur, bu nedenle ne kadar erken bırakırsanız (yıllarca süren hasar oluşmadan önce) onu önleme şansınız o kadar artar. Bıraktıktan sonraki iki hafta içinde daha özgürce nefes alıyor olmalısınız.
Kirpikler tekrar büyür ve bıraktıktan sonra çok hızlı bir şekilde normal işlevini geri kazanabilir - ilk bıraktığınız zaman normalden daha fazla öksürmek, genellikle kirpiklerin yeniden büyümesinin bir işaretidir. Yakında, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlarla daha iyi savaşabileceksiniz.
DNA
Sigara içmek, hücre büyümesini ve işlevini yöneten genetik materyal olan DNA'ya zarar verir. Yeterli hasardan sonra hücreler kontrolden çıkabilir ve kanserli bir tümör oluşturabilir. Tüm kanser ölümlerinin üçte biri tütünden kaynaklanmaktadır. Ve akciğer kanseri tek tip değil - mesane kanseri bir risktir ve sigara içen kadınlarda, diğerlerinin yanı sıra rahim ağzı kanseri ve böbrek kanseri riski de yüksektir.
Sigarayı bırakmak bu DNA hasarını durduracak ve halihazırda yapılmış olan hasarın onarılmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kanser riskinizi azaltmanın en iyi yoludur.
Cilt
Sigara içmek cildinize bariz şekillerde zarar verir. Cilt elastikiyetini kaybedebilir, kuruyabilir, donuklaşabilir ve grileşebilir ve daha 30'lu yaşlarda kırışıklıklar gösterebilir ve bu da sizi yaşlı gösterebilir. Sigarayı bıraktığınızda, daha fazla cilt hasarını durdurursunuz.
Endokrin Sistemi
Sigara içtiğinizde Tip 2 diyabet riskiniz artar ve bir kez diyabet geliştirdiğinizde sigara içmek kontrolü zorlaştırır; kontrolsüz diyabet sizi körlük, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve sinir hasarı gibi çok ciddi komplikasyonlar için risk altına sokar. Ayaklarınızın kesilmesine bile neden olabilir.
Bırakmak diyabet riskinizi azaltır. Halihazırda şeker hastalığınız varsa, sigarayı bırakmak hastalığı yönetmenizi kolaylaştıracaktır.
Hormonlar
Kadınlarda sigara içmek östrojen seviyelerini düşürür, bu da kuru cilt ve ince saçların yanı sıra zayıf hafıza gibi bilişsel sorunlara yol açabilir.
Çocuk doğurma yıllarında sigara içmek hamile kalmayı ve sağlıklı bir bebek sahibi olmayı zorlaştırır. Ayrıca menopoza erken başlamanıza neden olarak diğer hastalıkların yanı sıra kalp hastalığı geliştirme riskinizi artırabilir.
Erkeklerde sigara içmek ED (erektil disfonksiyon) riskini, ereksiyon olamama veya ereksiyon olamama riskini artırır. Ayrıca spermlere zarar vererek kısırlığa ve hatta bebeğinizde genetik bozukluklara neden olabilir.
Bir kadında östrojen seviyeleri, gelecekte sağlıklı bir hamilelik şansı ile birlikte yavaş yavaş normale dönecektir.Erkeklerde, sağlıklı bir cinsel yaşam şansı arttıkça erektil disfonksiyon şansı azalacaktır.
Bağışıklık Sistemi
Vücudunuz tütünün iltihaplanması ve zararıyla savaştığı için beyaz kan hücre sayınız yükselir. Uzun süre yüksek kalan bir sayı, kalp krizi, felç ve kanser riskinin artmasıyla bağlantılıdır. Sigara dumanındaki yüksek düzeyde katran ve diğer kimyasallar da bağışıklık sisteminizi zayıflatır, bu da hastalanma olasılığınız daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu, sizi romatoid artrit ve multipl skleroz gibi kronik otoimmün hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir.
Kaslar ve Kemikler
Sigara içtiğinizde kaslarınıza daha az kan ve oksijen gider ve bu da daha kolay yorulur. Sigara içmeyen insanlardan daha fazla ağrınız olabilir.
Sigara içmek ayrıca normal kemik yeniden oluşturma sürecini de etkiler. Zamanla, muhtemelen kemik incelmesi ve kemik yoğunluğu kaybı – osteopeni ve osteoporoz – deneyimleyeceksiniz.
Kemikler zayıflayıp kırılgan hale geldiğinde kırılma olasılıkları artar ve iyileşmesi daha uzun sürer.
Sigarayı bırakmak kaslarınıza daha fazla oksijen getirerek onları daha güçlü ve sağlıklı hale getirir. Hem şimdi hem de daha sonra kemik kırılma riskinizi de azaltacaksınız.
Duyular
Sigara içmek hem görme hem de işitme kaybına neden olabilir. Sigara içmek genel olarak görüşünüzü ve özellikle gece görüşünüzü tehdit edebilir. Ayrıca, her ikisi de körlüğe ilerleyebilen katarakt ve makula dejenerasyonu riskinizi artırır.
İşitme açısından sigara içmek, iç kulaktaki salyangoz şeklindeki organ olan kokleaya oksijen beslemesini azaltır. Bu, hafif ile orta derecede işitme kaybına neden olabilir.
Bırakmak gece görüşünüzü iyileştirecek, genel görüşünüzü koruyacak ve işitme duyunuzu keskin tutacaktır.
Ağız Sağlığı
Sigara içenler, ağız yaraları, ülserler, diş eti hastalıkları ve çürükler, hatta lekeli dişler gibi sigara içmeyenlere göre daha fazla ağız sağlığı sorunu yaşarlar. Daha genç yaşta dişlerinizi kaybetme riskiniz var ve daha ciddi olarak, daha büyük bir ağız ve/veya boğaz kanseri riskiniz var.
Bıraktığınızda ağız sağlığı riskleriniz azalmaya başlayacak ve dişleriniz daha parlak olacaktır.
Biorezonans Sayesinde Bu Değişimleri Daha Kolay Yakalayın
Son zamanlarda adından oldukça sık söz ettiren Mora terapi biorezonans uygulaması sigara bırakmanız konusunda size çok büyük ölçüde yardımcı olabilir. Biorezonans yöntemi sayesinde sigarayı 1 saat 15 dakikalık tek bir seans sonrası bırakıp vücudunuza yukarıda bahsettiğimiz iyilikleri yapabilirsiniz. Merkezimizde yapılan biorezonans seansları ile nikotin yoksunluğu çekmeden sigarayı bırakabilir, aynı zamanda bu yöntemle bütünsel sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Frekans silme işlemi olarakta bilinen bu yöntem acısız, ağrısız, yan etkisiz ve kimyasal içermeyen bir yöntem olması, başarı oranı ve etkinliği açısından diğer yöntemlerden çok daha fazla öne çıkmakta ve tercih edilmektedir.
68